HERNEBOSWEIDE
  • HOME
  • Algemeen
  • Laatste nieuwtjes
  • Dwerggeitjes
    • De geboorte van een geitje
    • Wettelijke bepalingen
    • Kleurvariaties
    • Veel gestelde vragen
  • Dekbokken
  • Miekes
  • Andere dieren
  • Te koop
  • Contact

VEEL GESTELDE VRAGEN


1. Wat met ontworming, vaccinatie & medicatie?

2 maal per jaar worden al de volwassen geiten ontwormd.  Eénmaal in het voorjaar en éénmaal in het najaar tegen alle wormen, vooral tegen bloedwormen en 2 maal in de zomerperiode tegen lintwormen en leverbot. Op speenleeftijd worden de lammetjes behandeld tegen coccidiose. Heeft uw geitje etter aan de oogjes dan kan je dat heel gemakkelijk zelf genezen met TERRAMYCINE (oogzalf) die vrij te koop is bij de apotheker. Behandel het geitje gedurende een paar dagen met deze zalf en normaal zal het genezen zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan is het best om een dierenarts raad te plegen. 

2. Welk voedsel en wat te drinken ?
In de zomer volstaat het met het gras van de wei en hooi. In de winter voederen wij bij met voederbieten, oud brood, afval van tafel (groenten en fruitafval, pasta, oude koekjes, ...) en korrels. Vers water dient steeds ter beschikking te zijn.

3. Wanneer is de paartijd                                
De normale paartijd is vanaf september tot maart maar ook buiten deze periode kunnen de geitjes gedekt worden. Om de 3 weken is een geitje gedurende 3 dagen bronstig en kan zij hevig gaan mekkeren.

4. Ben ik verplicht om mij te laten registreren als  houder van schapen, geiten of hertactigen?
U bent verplicht  om zich te laten registreren bij DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen) als  houder van schapen, geiten of hertachtigen van zodra u één of meerdere dieren  houdt. Dit kan via het registratieformulier dat U kunt vinden op http://www.dgz.be/. Na registratie van uw beslag  ontvangt U een brief ter bevestiging. Als je een website begint, zorg dan zeker dan je in orde bent met beslagnummer en dat elk geitje een oormerk heeft. Niets is zo publiek als een website. 

5. Betaal ik voor mijn registratie een bijdrage?
Van zodra U als actief geregistreerd staat voor  schapen, geiten of hertachtigen, ook als zijn er op dat ogenblik geen dieren  (meer) aanwezig moet U een bijdrage betalen. In 2010 bedraaagt deze bijdrage  12.5 euro (+ btw). Deze bijdrage wordt geïnd op basis van het Koninklijk Besluit  van 3 juni 2007 dat bepaalt dat de kosten die voortvloeien uit de identificatie  en registratie van schapen, geiten of hertachtigen ten laste zijn van de  sanitair verantwoordelijke.
In het kader van de wetgeving op de  identificatie en registratie van schapen, geiten of hertachtigen voert DGZ een  aantal taken uit. Deze taken bestaan o.a. uit het beheer van de gegevens per  beslag en de organisatie van de jaarlijkse telling (zogenaamde 15  december-telling). De bijdrage dekt de kosten die voortvloeien uit deze taken. 

6. Waar vind ik meer informatie over de regelgeving en informatie over deze bijdrage
  • Website http://www.dierengezondheidszorg.be/

  • Helpdesk: e-mail: i&[email protected] ; tel:  078/05.05.23

7. 
Wat moet ik kiezen: mieke of  bokje?
Indien je niet wenst te kweken met de geitjes kan je  ook kiezen voor gecastreerde bokjes. Het bokje scheidt dan na castratie geen  bokkegeur meer af. Een gecastreerde bok heeft ook geen driften meer. Wanneer de  castratie op zeer jonge leeftijd gebeurde dan krijgen ze ook geen zware beharing  en geen zware horens meer en blijven ze kleiner van gestalte. Om te grazen in de  wei is een gecastreerde bok evenwaardig als een geitje, behalve dat hij niet  meer kan zorgen voor nageslacht. Bovendien zijn deze beestjes zeer aanhankelijk aan mensen en andere dieren en kunnen ze gemakkelijk tam worden gemaakt. Soms  gemakkelijker als een mieke. Vooral met kinderen zijn deze zeer lief. Een mieke  wordt ook om de 3 weken bronstig (vooral vanaf september tot maart) waarbij ze  dan hevig kan gaan mekkeren. Dit is niet het geval bij gecastreerde bokjes. Echter bokken van dezelfde leeftijd en vanaf de geboorte samen kun je ook samen blijven houden zonder castratie en zonder miekes in de buurt. Eens ze echter  gescheiden worden is het moeilijk om ze terug samen te plaatsen. 



8.  Gaap - scheit?
Ooit al eens gehoord van een scheit of een gaap? Neen? Wel het bestaat. Een 
scheit is een nakomeling van een mannetjesschaap (ram) en een vrouwtjesgeit (ooi). Een  gaap is dan weer het resultaat van een mannetjesgeit (bok) en een vrouwtjeschaap. Deze combinaties zijn echter onvruchtbaar en kunnen zich in de natuur niet voortplanten. 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.