WETTELIJKE BEPALINGEN
Op 29 juni 2007 werd het nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd waarmee de Europese regelgeving in verband met de identificatie en registratie van schapen, geitenen hertachtigen werd omgezet in Belgische wetgeving.
CONCREET BETEKENT DIT:
1. Iedere houder van één of meerdere schapen, geiten of hertachtigen, ook elke particuliere houder, dient zich te registreren. De melding van een nieuw beslag voor schapen, geiten of hertachtigen gebeurt door middel van het registratieformulier. DGZ (DierenGezondheidsZorg Vlaanderen) registreert de gegevens in Sanitel. Het beslag krijdt dan een beslagnummer toegekend. Dit registratieformulier is te vinden op de site http://www.dgz.be/
2. Elk dier, geboren voor 10 juli 2005, behoudt zijn "oude" enkelvoudig oormerk in het linkeroor.
3. Elk dier, geboren na 9 juli 2005, dient voorzien te zijn van (van toepassing voor dieren niet bedoeld voor de slacht) 2 identieke oranje plastieken oormerken. Vanaf 1/1/2008 zijn er ook nog andere manieren van oormerken. Hiervoor wordt verwezen naar de site van dgz.
4. Deze oormerken dienen ingebracht te worden
- ofwel ten laatste op de leeftijd van 6 maand
- ofwel bij het spenen
- ofwel voor het verlaten van het geboortebeslag
5. Bij verlies van deze oormerken dienen de regels gevolgd te worden van het dgz.
6. Steeds dienen alle bewegingen bijgehouden worden in een register.
7. Rond 15 december is er een telling van het aantal dieren.
Deze wetgeving is meer in detail uitgelegd op de site van dgz Vlaanderen. Voor uitleg kan men ook altijd bij mij terecht.
1. Kosten voor registratie en identificatie
De jaarlijkse bijdrage voor dgz is vastgelegd op 12.50 euro per beslag dat actief is voor schapen, geiten of hertachtigen. Deze som dekt het beheer van de gegevens per beslag en de organisatie van de jaarlijkse telling (zogenaamde 15 december-telling).
2. Heffing van het FAVV (sector primaire productie)
Om niet aan de jaarlijkse heffing van het FAVV (Federaal voedselagentschap) onderworpen te zijn en dus beschouwd te worden als hobbykweker voor schapen, geiten, hertachtigen en andere kleine herkauwers mat het aantal vrouwelijke dieren van meer dan 6 maand oud op 15 december van het jaar dat voorafgaat aan dat waarop de heffing betrekking heeft, niet groter zijn dan 10. Houders met meer dieren betalen een jaarlijkse heffing van 90 euro per vestigingseenheid.
3. Heffing van het begrotingsfonds voor de gezondheid en kwaliteit van de dieren
Elke houder, die minder dan vijf ooien houdt, is vrijgesteld van een heffing aan het Begrotingsfonds. Indien meer ooien op het beslag gehouden worden, dan bedraagt de heffing 15 euro per beslag en 0.30 euro per aanwezig vrouwelijk dier dat ouder is dan 6 maanden.
4. Vaccinatie van dieren tegen blauwtong
De vaccinatie is verplicht voor alle schapen en runderen in België. Voor geiten en hertachtigen is de vaccinatie vrijwillig. Best kan contact opgenomen worden met de dierenarts. Niet alle dierenartsen zijn voorstander om geiten te vaccineren.